11 apr Feedback op kunstwerken via een live app
‘Onze studenten zelf laten ervaren hoe bezoekers naar hun creaties kijken, welke observaties zij maken, hoe zij hun werk gewaarworden; dat is het doel van onze Black Box-tentoonstelling’, zo vertelt Gio De Weerd, directeur van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Lier. Met onze online tool om competenties te beoordelen zag hij kansen om deze doelstelling op een innovatieve manier te realiseren. Bezoekers liepen met de app van Comproved door de tentoonstelling. Ze vergeleken steeds twee kunstwerken met elkaar, kozen hun favoriet en gaven beide studenten feedback.
Tentoonstellen om te leren van het publiek
De kunstacademie in Lier geeft haar studenten jaarlijks de gelegenheid om werk te presenteren. Met deze Black Box-tentoonstelling wil men duidelijk meer dan een louter toonmoment organiseren. De school schakelt doelbewust bezoekers in om de studenten te laten ervaren hoe zij naar hun werk kijken. Voorheen enkel via feedback op steekkaarten die bezoekers anoniem in een zwarte doos konden droppen, nu ook – als experiment – via de live app van Comproved.
Kunstwerken live vergelijken en online feedback geven
De school vond 14 bezoekers bereid om mee te werken aan hun experiment om studenten inzicht te geven in de beleving van een publiek. Eind januari gingen zij enthousiast op wandel langs het werk van 10 verschillende exposanten. Kris kras, geleid door hun smartphone of tablet waarop telkens twee willekeurige kunstwerken oplichtten. De opdracht daarbij was duidelijk: welk van beide kunstwerken vind jij het beste? Bezoekers duidden telkens een favoriet aan en gaven beide kunstwerken feedback. De opdrachten volgden elkaar op, waarbij eenzelfde werk ook meer dan eens vergeleken moest worden. Zo legden de bezoekers een heel individueel parcours van oeuvres af en hadden ze na afloop alle kunstwerken gezien.
Kunst ervaren lukt niet aan de hand van foto’s alleen
Het gebruik van de live applicatie betekende voor de school dat de bezoekers de look & feel van reële, tastbare fotografie, tekeningen en installaties konden beoordelen. De meeste bezoekers gingen de werken daadwerkelijk live monsteren in plaats van de foto’s op hun toestel te beoordelen. ‘Dat gaat immers niet aan de hand van foto’s alleen’, verduidelijkte een bezoeker.
Kunststudenten krijgen feedback over vakmanschap en kunstenaarschap
Studenten laten leren uit de feedback van bezoekers, daar streefde de Academie naar. De live app van Comproved bleek hiervoor een ideaal kanaal. Bezoekers beoordeelden de kunstwerken uitgebreid op twee aspecten. Voor vakmanschap formuleerden bezoekers bij een bepaald schilderij bijvoorbeeld opmerkingen en tips over toonverloop, dieptezicht, kleurschakeringen, illusie van perspectief, enz. Ook in de feedback over kunstenaarschap school veel rijkdom. Sommige bezoekers gaven aan hoe het kunstwerk hen aan het denken zetten of mogelijkheden tot interpretatie bood, terwijl anderen reageerden op de vanzelfsprekendheid van een kunstwerk of de overdaad aan melancholie.
Comproved zorgt voor gevarieerde feedback van meerdere beoordelaars
Wat Comproved voor de Academie interessant maakt is dat elke bezoeker bij elk werk meer dan één observatie terugkoppelt. Eigen aan de tool is namelijk dat het elk werk meerdere keren, in verschillende vergelijkingen laat opduiken. Alsof de live app de bezoeker dwingt om bij elke nieuwe vergelijking van een bepaald werk toch weer een iets andere bril op te zetten. ‘Je kunt moeilijk elke keer dezelfde feedback geven bij een bepaald schilderij.’, verduidelijkt een bezoeker. Een beoordelaar die een werk meerdere keren te zien krijgt gaat telkens net weer iets anders of iets nieuws opvallen.
Daarnaast maakt de live app van Comproved het mogelijk dat alle deelnemende kunstenaars feedback krijgen van alle bezoekers. De digitale tool dwingt beoordelaars immers als het ware elk werk te vergelijken met steeds een willekeurige andere en er feedback bij te noteren. ‘Dit was bij vorige edities van de Black Box tentoonstelling wel eens anders’, licht Gio als hoofd van de Academie toe. Sommige kunstenaars kregen wel eens meer feedback dan anderen. En dat is natuurlijk een gemiste kans.
Lessen uit de Kunsten
Wat we zelf geleerd hebben uit deze eerste try-out met de live applicatie van Comproved, is dat de bezoekers de opdracht om twee werken te vergelijken, een favoriet te kiezen en feedback te geven een goede techniek vonden. Goed, maar niet eenvoudig.
Wat het vergelijkend beoordelen moeilijk maakte, was dat:
- de werken onderling nogal sterk verschilden wat betreft aard en uitwerking;
- de oeuvres fysiek niet steeds dicht bijeen te vinden waren;
- de app nog onvoldoende perfect ontwikkeld is voor gebruik op een mobiel toestel.
Feedback die we beslist meepakken bij de volgende live toepassingen van Comproved.
Zelf testen?
Ben jij betrokken bij een academie, conservatorium, museum of expositie en wil je graag zelf eens experimenteren met de live tool van Comproved? Ben je nieuwsgierig naar de diverse toepassingsmogelijkheden voor jouw organisatie?