01 jun Aan de slag met comparatief beoordelen: dit heb je nodig
Je wilt aan de slag met comparatief beoordelen, spannend! Maar hoe begin je er nu aan? We helpen je graag op weg door op te lijsten wat je precies nodig hebt. Veel succes alvast!
Taken
Logisch, denk je misschien. Toch willen we het hier even hebben over de soort taken want niet alle taken zijn immers geschikt om comparatief te beoordelen. Denk dan vooral aan rechtlijnige taken zoals gesloten vragen, invulvragen of meerkeuzevragen. Dat soort taken zijn immers eenvoudig te beoordelen met een verbetersleutel omdat er meestal maar een beperkt aantal antwoordmogelijkheden is.
Comparatief beoordelen is vooral interessant als de competentie te complex is om in één of enkele aspecten goed te kunnen vatten. Denk aan reflectieverslagen, handelingsplannen, oplossingsstrategieën, stagefilmpjes, beeldende werken, presentaties, scriptie of portfolio’s.
Hoeveel taken je nodig hebt om comparatief te kunnen beoordelen? Logischerwijze kan comparatief beoordelen al vanaf twee. Tot 15 à 20 taken kun je nog perfect handmatig vergelijken en rangschikken van minst goed naar best. Bij meer dan 20 taken wordt het moeilijker om het overzicht te bewaren. Een tool die comparatief beoordelen ondersteunt, kan dan een uitkomst zijn.
Beoordelaars
Uiteraard kan je in je eentje comparatief beoordelen. Maar als je de rangorde van de taken met een zekere betrouwbaarheid wil samenstellen, kan je beter met twee zijn. En als je écht wil garanderen dat alle aspecten van de competentie mee in rekening worden genomen én dat de validiteit op punt staat, is het aan te raden om met minimum vier beoordelaars te werken.
Waar je die beoordelaars dan haalt? Om comparatief te kunnen beoordelen heb je geen specifieke training nodig. Iedereen die in staat wordt geacht om de competentie te beoordelen kan dus beoordelaar zijn. Dat kunnen zowel ervaren docenten zijn als beginnende leerkrachten, maar ook (mede)studenten of externen uit het werkveld, zoals bijvoorbeeld stagementoren.
Het een en ander hangt natuurlijk af van de competentie die beoordeeld moet worden. Stel dat de studenten als opdracht kregen om een advertentie te ontwerpen. Beoordelen of de advertentie in kwestie aanspreekt of niet, kan iedereen. Maar om te beoordelen of in de advertentie rekening werd gehouden met bepaalde marketingprincipes, moet de beoordelaar kennis van marketing hebben.
Tijd
Dit staat vast: beoordelen is sowieso een tijdrovende klus, op welke manier je het ook aanpakt. Maar als je denkt dat comparatief beoordelen dubbel werk oplevert omdat je in paren beoordeelt, willen we toch even nuanceren. Bij paren met een duidelijk kwaliteitsverschil is het snel duidelijk welk product het beste is. Zijn de producten van gelijkaardige kwaliteit, dan gaat het logischerwijze trager. Maar de totale beoordelingstijd zal nooit langer zijn dan bij een beoordeling met een criterialijst. Omdat criterialijsten ontwikkeld en gevalideerd moeten worden, en omdat mensen getraind moeten worden om ze goed te gebruiken, boek je met comparatief beoordelen zelfs een duidelijke tijdswinst.
Comparing-tool
Zoals eerder gezegd kan je een kleiner aantal taken perfect handmatig rangschikken. Maar als je pakweg 50 of 100 taken moet rangschikken, is het praktisch niet haalbaar om zelf paren willekeurig samen te stellen. Een tool die comparatief beoordelen ondersteunt, is dan een handig hulpmiddel. Zo’n tool automatiseert namelijk het proces van paren samenstellen en maakt het mogelijk om in een online omgeving snel en betrouwbaar producten paarsgewijs te vergelijken.