Hoe evalueer je competenties?
Leidt comparatief beoordelen tot betere resultaten?
Hoe kun je comparatief beoordelen implementeren?
Hoe werkt de comparing-tool?
Kom alles te weten in het e-book “De 28 meest gestelde vragen over comparatief beoordelen”
De drie oprichters van Comproved zijn onderwijswetenschappers met een hart voor onderwijs, evalueren, leren en feedback. Zij zetten hun wetenschappelijk onderzoeksproject in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en imec verder in de spin-off Comproved.
Zij houden ervan om docenten te begeleiden bij hun evaluatievraagstukken en staan altijd klaar om te helpen met raad en daad.
We willen onze studenten klaarstomen voor een snel veranderende wereld door hen naast kennis ook complexe vaardigheden bij te brengen. De evaluatie van die complexe vaardigheden is geen sinecure. Want wat docenten aanvoelen vanuit hun expertise wordt bevestigd in menig wetenschappelijk onderzoek: als het gaat om complexe vaardigheden, schort er vaak iets aan de betrouwbaarheid en validiteit van de klassieke beoordelingsmethoden.
De kennis van meer dan 7 jaar onderzoek willen we graag met jullie delen via dit e-book. We willen alternatieven en handvatten aanreiken waarmee docenten beter hun weg kunnen vinden in het complexer geworden onderwijslandschap. Comparatief beoordelen is één van die alternatieven.
Dat zijn de betrouwbaarheid en de validiteit van de methode en de resultaten. En wel hierom:
Wie comparatief beoordeelt, neemt consistentere beslissingen: ongeacht het moment van de dag of welke taken je ervoor al gezien hebt, zal hetzelfde werkstuk in een vergelijking er telkens bovenuit steken.
Vier ogen zien meer dan twee, en acht ogen zien nog meer dan vier. Door samen met collega’s te evalueren kom je sneller tot een hogere betrouwbaarheid en validiteit.
Geen collega’s die kunnen mee beoordelen? Vraag het dan aan externen, zoals professionals uit het werkveld. Of schakel de studenten in. Criterialijsten gebruiken om competenties te beoordelen vinden ze lastig, maar producten onderling vergelijken, dat lukt meestal prima.
"*" geeft vereiste velden aan