09 dec 7 opdrachten voor een peerassessment in Comproved
Je wil graag aan de slag met de Comproved tool, maar weet niet goed waar te beginnen? Alles begint natuurlijk bij een boeiende opdracht voor je leerlingen die aansluit bij je leerdoelen. In dit artikel delen we met jou graag 7 opdrachten voor een peerassessment van Comproved-gebruikers ter inspiratie.
Waarom een peerassessment, denk je misschien? Wel, een peerassessment biedt veel leerkansen voor leerlingen. Door werken van verschillende kwaliteit met elkaar te vergelijken, ontwikkelen ze kwaliteitsbesef. Ze leren immers bottom-up de belangrijkste aspecten in kwaliteitsvolle taken te herkennen. Door deze vervolgens expliciet te benoemen in de feedback die ze hun peers geven, activeren ze deze kennis ook nog eens bij zichzelf.
Bij een peerassessment in Comproved zullen leerlingen elkaars werken anoniem en in willekeurig samengestelde paren vergelijken. Het enige wat ze moeten doen is telkens het betere werk van de twee aanduiden. Dat is cognitief gezien eenvoudiger dan bijvoorbeeld taken beoordelen aan de hand van een criterialijst en iets waar leerlingen doorgaans snel mee weg zijn. Ook zullen ze gevraagd worden om op enkele werken feedback te formuleren op de door jou gekozen manier. Op basis van de peerfeedback die ze ontvangen kunnen ze hun werk vervolgens verbeteren. De voordelen voor jou als leerkracht? Minder verbeterwerk én je zal zien dat de eindproducten een stuk beter zijn dan zonder een rondje peerassessment.
Ter inspiratie delen we hier 7 opdrachten voor een peerassessment in Comproved!
1. Mind map klimaatverandering
Vak: Nederlands
Jaar: 1
Opdracht: Stel schematisch de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering voor. Wees inhoudelijk zo volledig en correct mogelijk. Breng een duidelijke structuur aan in je schema: werk met titels, tussentitels en eventueel verschillende kleuren.
Vergelijkingsvraag: Wat is de beste mind map?
Feedbackvraag: geef minsten 2 sterke punten of 2 werkpunten bij elk schema.
2. Mythic rap
Vak: Engels
Jaar: 2
Opdracht: Vat het 5de bedrijf van Romeo en Julia samen in rapvorm. Wees creatief en zorg ervoor dat de rap geschikt is om op het toneel te brengen.
Vergelijkingsvraag: Welke rap is het meest geschikt om te brengen op het toneel?
Feedbackvraag: Formuleer een sterk punt en een werkpunt bij de raps. Deze kunnen gaan over het geheel, de schrijfwijze, een bepaalde passage, de sfeer, enz.
3. Fake news
Vak: Frans
Jaar: 5
Opdracht: Maak een overtuigende fake news video die past bij de overdreven stijl van een complot-theorie. Let op je woordenschat en uitspraak.
Vergelijkingsvraag: Welke video is het meest overtuigend?
Feedbackvraag: Heb je opmerkingen over deze video?
4. Booktok
Vak: Nederlands
Jaar: 3
Opdracht: Maak een overtuigende booktok video (= een populair boekreview format op tiktok) die aanzet om het boek te lezen. Zorg voor een heldere structuur (inleiding, midden, slot). Leg het verhaal in grote lijnen uit en geef je persoonlijke mening over het boek (wat vond je ervan en waarom?). Zorg voor een zekere visuele flair om je video aantrekkelijk te maken voor je publiek.
Vergelijkingsvraag: Welke booktok is het meest overtuigend?
Feedbackvraag: Geef feedback op de criteria structuur, inhoud en visuele flair.
5. Analyse protestsong
Vak: Niet-confessionele zedenleer
Jaar: 6
Opdracht: Maak een analyse van een lied waarin maatschappijkritiek wordt geuit. Situeer het lied in tijd en ruimte en bespreek het thema dat in het lied bekritiseerd wordt. Bespreek vervolgens ook aan welke breuklijn(en) je het lied kan linken. Staaf je argumenten met passages uit het lied. Geef tot slot ook je eigen mening over de inhoud en vorm van het lied.
Vergelijkingsvraag: Welke opdracht is beter?
Feedbackvraag: Geef feedback op sterke punten en werkpunten.
6. Informatieve poster
Vak: biologie
Jaar: 6
Opdracht: Maak een goed gestructureerde, informatieve en aantrekkelijke poster waarin je op heldere en eenvoudige manier IVF uitlegt. Maak gebruik van relevante grafische elementen en houd rekening met lay-out, kleurgebruik en lettertype.
Vergelijkingsvraag: Welke poster is de beste?
Feedbackvraag: Geef per poster minstens 2 zinnen feedback waarin je rekening houdt met de beoordelingscriteria.
7. Taalposter
Vak: Talen
Jaar: 4
Opdracht: De taalposter moet in elke klas van de tweede graad opgehangen kunnen worden om het taalprobleem te verduidelijken. De poster moet op een heldere manier de boodschap overbrengen. Je situeert je onderwerp en maakt duidelijk wat de gelijkenissen en verschillen zijn tussen de drie talen (Nederlands, Frans, Engels). Je brengt je boodschap over via bewust gekozen schema’s, tabellen, diagrammen en/of (info)grafieken. De vormgeving moet aantrekkelijk zijn en je boodschap ondersteunen. Maak gericht gebruik van kleuren, afbeeldingen en symbolen.
Vergelijkingsvraag: Welke poster beantwoordt het best aan de opdracht?
Feedbackvraag: Hoe kan de student zijn taalposter verbeteren? Geef feedback op sterke punten en verbeterpunten.
Ben je geïnspireerd geraakt door deze opdrachten voor een peerassessment en wil je zelf aan de slag met Comproved? Hier vind je een stappenplan of contacteer ons met je specifieke vragen en we helpen je met veel plezier verder!