Achtergrond

Als team hebben we een grote expertise in comparatief beoordelen opgebouwd. We hebben de inzichten uit onderzoek en de praktijkverhalen verzameld om de achtergrond van comparatief beoordelen en Comproved duidelijk te maken.

Wie graag verder de wetenschappelijke artikelen in duikt vindt hier ook alle publicaties die de afgelopen jaren zijn verschenen. 

Veel gestelde vragen

Wat is comparatief beoordelen?
Wat zijn de belangrijkste voordelen van comparatief beoordelen?
Kan je comparatief beoordelen ook formatief inzetten?
Wat is Comproved en hoe werkt het?
Wat zijn de belangrijkste voordelen van Comproved?
Voor welk soort beoordelingen kan Comproved worden ingezet?
achtergrond comproved

Blijft het allemaal wat abstract? Lees de verhalen van onze gebruikers!

Meer weten?

Wanneer is comparatief beoordelen zinvol?
Hoeveel beoordelaars heb je nodig?
Neemt comparatief beoordelen meer tijd in beslag?
Kan je ook groepswerken comparatief beoordelen?

Lees alle vragen en antwoorden

Wetenschappelijke publicaties

Comproved is een evidence-based tool gebaseerd op bijna 10 jaar wetenschappelijk onderzoek naar comparatief beoordelen. We hebben alle wetenschappelijke publicaties verzameld en de meest recente artikelen uitgelicht.

Comparative approaches to the assessment of writing: Reliability and validity of benchmark rating and comparative judgement

Renske Bouwer, Marije Lesterhuis, Fien De Smedt, Hilde Van Keer & Sven De Maeyer (2023)

Er zijn op dit moment twee manieren om schrijfopdrachten comparatief te beoordelen: met het gebruik van zogenoemde ‘benchmarks’ (ankerteksten) of door comparative judgement. In de eerste methode vergelijk je elke opdracht met de ankerteksten die exemplarisch zijn voor een bepaald niveau. De ankertekst heeft ook een beschrijving dat aangeeft waarom de tekst beter of minder goed is dan de volgende ankertekst. Comparative judgement houdt in dat je de teksten alleen met elkaar vergelijkt en geen ankerteksten gebruikt.

Beide manieren van werken zorgden volgens dit onderzoek voor een consistente beoordeling, maar het lijkt alsof het gebruik van ankerteksten ervoor zorgt dat beoordelaars vaker kiezen voor de beoordeling in het midden van de schaal en minder voor hele goede of hele slechte beoordelingen. De suggestie wordt gegeven om misschien een combinatie te maken van beide comparatieve beoordelingsmethoden.

Lees het hele artikel hier

Peer overmarking and insufficient diagnosticity: the impact of the rating method for peer assessment

Florence van Meenen, Liesje Coertjens, Marie-Claire Van Nes & Franck Verschuren (2022)

In dit onderzoek beoordelen peers elkaars werk zowel op de analytische manier (met een criterialijst of rubric) als door comparatief beoordelen. Als de beoordelingen van de studenten met die van de docenten worden vergeleken, blijkt er bij de analytische beoordelingsmethode maar een kleine overeenkomst te zitten tussen hun beoordelingen. De studenten herkennen de essays van ondermaatse kwaliteit niet. Als comparatief wordt beoordeeld, is de overeenkomst tussen de student- en docentbeoordelingen wel acceptabel. Studenten herkennen nu wel de essays van ondermaatse kwaliteit. De resultaten laten zien dat comparatief beoordelen in dit geval voor betere beoordelingen zorgde.

Lees het hele artikel hier

Alle publicaties