Goesting om te leren: LAB Sint-Amands over ervaringen met Comproved

Goesting om te leren: LAB Sint-Amands over ervaringen met Comproved

Comproved werd aanvankelijk vooral in het hoger onderwijs gebruikt, aangezien de tool voortkwam uit een onderzoeksproject van de UAntwerpen en de UGent. Steeds meer middelbare scholen ontdekken echter de voordelen van de tool en de methode van comparatief beoordelen. Een voortrekker in het secundair onderwijs in Vlaanderen is LAB Sint-Amands. Wij waren erg benieuwd en spraken met enkele leerkrachten over hun ervaringen met de tool.

Wat is de visie van LAB op onderwijs?

Kris Thomassen: “Heel kort: goesting geven om te blijven leren. Dat is de baseline van LAB. En dat doen we door het leren van leerlingen zichtbaar te maken. Hun positie in het leerproces te bespreken, hun aanpak ter sprake te brengen en samen met de leerlingen bij te sturen.”

An Permentier: “Daarbij wordt het materiaal dat we uitwerken zo aangebracht dat ze niet alleen maar leerstof om de leerstof leren, maar dat er eigenlijk een soort betekenisgerichte context rond wordt gecreëerd. We werken met projecten van een 7-tal weken zodat de leerlingen echt geïntegreerd rond een bepaalde leerstof werken om te zien wat het nut daarvan is.”

Hoe past Comproved binnen deze visie?

Kris Thomassen: “Het feit dat leerlingen geconfronteerd worden met het werk van anderen geeft hen inzicht in hoe goed ze zelf bezig zijn. In Comproved krijgen ze enerzijds werk te zien van hogere kwaliteit of met meer diepgang dan hun eigen werk, en anderzijds werk dat misschien wat minder sterk is. Zo kunnen leerlingen zichzelf makkelijker positioneren.”

An Permentier: “Het geven van feedback wordt ook op een andere manier getraind. Doordat ze elkaar anoniem beoordelen en ze gerichte instructies krijgen, leren ze feedback geven op een positief ingestelde en tegelijkertijd kritische manier. Doordat ze zelf feedback geven, staan ze ook meer open om feedback te ontvangen. Zo leren ze er met een andere bril naar kijken dan als ze met docentfeedback overladen zouden worden.”

Femke De Smet: “Bij LAB vinden wij het ook heel belangrijk niet alleen het doel voorop te stellen, maar ook de weg ernaartoe. Comproved helpt leerlingen om vanuit zichzelf bij te sturen tijdens dat proces.”

Ik vind de tool voor het objectief maken van evaluaties, en dan zeker bij creatieve opdrachten, echt een groot hulpmiddel.

An Permentier

Wat is voor jullie de belangrijkste reden om met Comproved te werken?

Ann De Keersmaeker: “Minder verbeterwerk (lacht).”

Inga Pauwels: “En daarnaast ook, zoals daarnet al werd aangehaald, dat leerlingen zichzelf kunnen plaatsen tegenover het werk van anderen. Als leerkracht kan je wel een prachtig voorbeeld geven, maar die good practice blijft dikwijls voor velen een onbereikbare, moeilijke opdracht. In Comproved zien leerlingen dat anderen ook tegen zaken aanbotsen. Of ze vinden in het werk van anderen net de hulp die hen op de juiste weg kan helpen. Niet alleen in het feedback ontvangen, maar ook in het feedback geven schuilt een enorm leerpotentieel.”

An Permentier: “Ik vind de tool voor het objectief maken van evaluaties, en dan zeker bij creatieve opdrachten, echt een groot hulpmiddel.”

Hoe ervaren de leerlingen het werken met de tool?

An Permentier: “Het is zoals met alles, als je het te veel doet worden ze het rap beu. Dus we moeten het wel wat verspreiden. Maar als ze goed geïnformeerd zijn en ze kunnen er op de juiste manier mee werken, wordt het zeker goed onthaalt.” 

Ann De Keersmaeker: “Bij de jongere leerlingen durft het wel eens een klikspelletje te worden. Maar wanneer ze doorhebben dat ik kan zien hoelang ze over een vergelijking hebben gedaan, valt dat snel stil. Ik merk ook wel dat ze daarin groeien en dat ze er meer en meer het voordeel van gaan inzien.” 

Hoe gaan de leerlingen om met de rangordes?

An Permentier: “Ze zijn vooral geïnteresseerd in hun eigen werk en de feedback die ze daarop kregen. De rangorde is een mooie, maar dat is voor hen niet hetgeen waar ze het voor doen. Er is ook geen gedoe over onderling, heb ik de indruk.” 

Kris Thomassen: “Ze zijn het ook wel gewoon om hier in een soort van ranking te leven omdat we werken met routes afhankelijk van hoe gemakkelijk ze met leerstof om kunnen of hoeveel ondersteuning ze nodig hebben. Dus het idee dat er daar ook een verschil is, is niets nieuws voor hen.”

Femke De Smet: “Ik wil graag een beetje nuanceren. Het is niet zo dat we heel erg de focus leggen op wat de leerlingen kunnen en niet kunnen. Het is dat we heel erg op maat werken en dat we vooral bezig zijn met kritisch naar onszelf kijken. Omdat dat iets is dat hier heel erg is ingebed, komen die rangorde en die feedback minder hard aan.”

Leerlingen krijgen ook meer inzicht in kwaliteit van werk. Als leerkracht kan je wel zeggen dat bijvoorbeeld de structuur van een tekst niet goed zit, maar dat blijft voor de leerlingen vaak te abstract. Als ze dan in Comproved met een concreet voorbeeld zien hoe de structuur er wel uit hoort te zien, maakt dat het voor hen gemakkelijker om zelf toe te passen in hun eigen werk.

Femke De Smet

Merken jullie een verschil in kwaliteit in opdrachten die met Comproved beoordeeld werden?

Ann De Keersmaeker: “Het feit dat ze bij elkaar een beetje kunnen gaan stelen met hun ogen, wat inspiratie opdoen, maakt wel dat er meer puntjes op de i worden gezet. Het helpt hen ook om hun werk te finetunen doordat ze met de peerfeedback een andere soort input krijgen.”

An Permentier: “Ik vind het een voordeel dat ze soms twee of drie keer dezelfde feedback krijgen van verschillende leerlingen. Want dan komt het binnen. Als ze dan in een cyclus de kans krijgen om hun opdracht te herwerken en opnieuw in te dienen zie je wel een verschil.” 

Femke De Smet: “Het is ook zo dat ze meer inzicht krijgen in kwaliteit van werk. Als leerkracht kan je wel zeggen dat bijvoorbeeld de structuur van een tekst niet goed zit, maar dat blijft voor de leerlingen vaak te abstract. Als ze dan in Comproved met een concreet voorbeeld zien hoe de structuur er wel uit hoort te zien, maakt dat het voor hen gemakkelijker om zelf toe te passen in hun eigen werk.” 

Kan je Comproved voor alle vakken gebruiken?

An Permentier: “Ik denk dat het moeilijker is bij de feitelijke vakken, zoals wiskunde of natuurwetenschappen.” 

Inga Pauwels: “Ja, die minder in dat cyclische werken.”

Femke De Smet: “Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat iedereen Comproved kan gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat je in elk vak wel een soort cyclus doorloopt.” 

Lieselot Saelens: “Ik gebruik de tool bij wiskunde voor mijn leerlingen die voor de eerste keer een zelfstandige route volgen. Ze krijgen van mij de theorie en moeten daar voor de eerste keer zelf een schema bij maken. In Comproved vergelijken ze dan elkaars schema’s. Ze kijken na of alle theorie erin staat, ze kunnen bij elkaar inspiratie opdoen voor de lay-out, het kleurgebruik enz. Zo hebben ze die controle onder elkaar en kan ik het wat loslaten. In het begin liet ik soms mijn eigen schema ook zien, maar ik merk dat ze het zonder mijn voorbeeld kunnen.”  

Hebben jullie nog tips om collega’s mee te nemen in het Comproved-verhaal?

An Permentier: “Wij hebben bijvoorbeeld een website waar heel wat tools opstaan en daar staat per tool aangegeven wie de expert is binnen de school. Zo weten collega’s bij wie ze terecht kunnen. Daarnaast hebben wij ook al IT-marktjes georganiseerd tijdens pedagogische studiedagen. Dan kan je collega’s de tool eens laten zien, uitleg geven, sterke punten in de verf zetten, samen een aantal zaken doorlopen. Eens collega’s vetrokken zijn, blijven ze dat ook gebruiken. Dus dat werkt.”

Lieselot Saelens: “Je helpt elkaar daar ook gewoon in. Ik had vorig jaar een collega die het voor het eerst wou gebruiken en die vroeg me om te helpen. Dan hebben we dat eerste assessment samen opgezet.” 

Inga Pauwels: “De leerlingenlijst maken en uploaden is zoiets waar mensen in het begin tegenaan lopen. Als we zo’n lijst aanmaken zetten we die op een drive zodat collega’s die met dezelfde leerlingengroep werken die lijst gewoon kunnen gebruiken.”

Heb jij ook goesting gekregen om net als in LAB samen met je leerlingen aan de slag te gaan met Comproved? Lees er hier meer over of neem contact op met ons en we helpen je op weg! 

Share this