30 okt Leraren in opleiding leren meer dankzij comparatief beoordelen
Leuk nieuws uit Arteveldehogeschool: Leen Permentier, Lore Van Acker en Julie Melis van de lerarenopleiding lager onderwijs experimenteerden er met comparatief beoordelen. En wat blijkt? Hun didactische aanpak werkt!
Leen Permentier van Arteveldehogeschool vertelt
“Met het inzetten van comparatief beoordelen beoogden we duidelijke leereffecten. Daarom gebruikten we de methode niet eenmalig, maar bouwden we verschillende evaluatiecycli op. Daarin maakten studenten vergelijkingen en gaven feedback op elkaars werk. Per evaluatiecyclus steeg de kwaliteit van de werkstukken én de peer feedback gestaag. Er is een duidelijk positief effect ten opzichte van werkstukken die vorig academiejaar ingediend werden. Dat effect situeert zich op vakinhoudelijk vlak. Maar studenten werden ook beter in het geven van feedback, het omgaan met feedback en rapporteren op bachelorniveau. Comparatief beoordelen is niet alleen een efficiënte evaluatiemethode, maar ook een effectief leermiddel!”
Wat ze hieruit leerden
“Eerst lieten we studenten in alle vergelijkingen feedback formuleren. Maar dat nam veel tijd in beslag en werd in de tweede ronde bijgestuurd. Studenten gaven ook enkel feedback op de belangrijkste criteria. We namen ook ijkpunten mee. Dat waren taken die een vastgestelde score kregen (bijvoorbeeld, 2, 8 of 12). Ook het woord ‘voldoende’ werd in de vergelijkingen meegenomen om de slaaggrens te kunnen situeren. Over het algemeen waren de onvoldoendes die uit de rangorde kwamen terecht. Maar opvallend was dat de hogere ijkpunten (bijvoorbeeld, 16 of 18 op 20) niet altijd goed ingeschaald waren. Dit kan een teken zijn dat excellentie toch niet altijd herkend werd.”
Wil jij ook aan de slag met comparatief beoordelen? Mail ons en we helpen je graag verder!