Van beoordelen naar beslissen

van beoordelen naar beslissen

Van beoordelen naar beslissen

Na het comparatief beoordelen is het tijd om te beslissen over de uiteindelijke prestatie van de studenten. We gaan een oordeel vellen over of de studenten de opdracht voldoende hebben afgesloten. Misschien geven we ook een cijfer. Maar hoe kom je van een rangorde tot een zak/slaagbeslissing of een cijfer? We leggen het uit in dit artikel.

Ankerpunten inzetten

De makkelijkste manier om te komen van een rangorde tot cijfers is het inzetten van ankerpunten. Ankerpunten of benchmarks zijn werken die al een cijfer hebben gekregen. Als je deze vooraf uploadt in Comproved gaan deze werken mee in de vergelijkingen. Ze komen uiteindelijk ergens op de rangorde te staan. 

ankerpunten inzetten

In Comproved kan je de cijfers van deze ankerpunten invoeren, waarna het systeem de andere werken op de rangorde ook een cijfer geeft. Hoe dit precies werkt lees je hier. Let hierbij op: hoe zekerder je bent van de beoordeling van de ankerpunten, hoe zekerder je ook bent van de cijfers die de tool uiteindelijk berekent voor de andere werken op de rangorde. Zorg er dus voor dat de ankerpunten die je kiest een oordeel hebben gekregen dat is afgestemd met alle docenten.

Exact de cesuur bepalen

In het voorbeeld hierboven wordt de voldoendegrens berekend op basis van de ankerpunten. Om de exacte cesuur te bepalen kan je ervoor kiezen om zelf een blad aan het assessment toe te voegen met alleen het woord ‘voldoende’ erop. Hoe dit werkt lees je hier. Doordat je samen met collega’s vergelijkt heb je de cesuur samen vastgesteld. Gebruik je het voldoende blad in combinatie met ankerpunten, dan kan je op basis van meerdere bronnen een keuze maken over waar de cesuur ligt.

Cijfers bepalen zonder ankerpunten

Met het invoeren van comparatief beoordelen kan het zijn dat je ook je opdracht eens grondig hebt gereviseerd. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk geen ankerpunten kan selecteren uit eerdere jaren. In dat geval is het nodig om met het docententeam zelf twee werken uit de rangorde te kiezen en samen tot een cijfer te komen. Je kiest de werken op ongeveer een derde en twee derde van de rangorde (dit komt niet heel nauw). Heb je het voldoende blad ingezet, dan kan je er ook voor kiezen dit blad het voldoende cijfer te geven waarna je nog maar één ander werk kiest om te bespreken.

cijfers bepalen zonder ankerpunten

Heb je de werken gekozen, dan kan je het cijfer van die werken op verschillende manieren bepalen. De eerste manier is door het gebruiken van een rubric. Iedere docent vult de rubric in voor de werken en komt daarmee tot een cijfer. Vervolgens delen de docenten de cijfers in een gezamenlijk overleg, waarbij ze onderlinge verschillen bespreken om tot een uiteindelijke consensus te komen.

In de praktijk zal je (hopelijk!) juist niet meer een hele rubric hebben uitgewerkt waar een puntentelling aan vast hangt, maar eerder een single-point rubric of criterialijst hebben opgesteld die voor formatieve doeleinden wordt gebruikt. In dat geval werkt de volgende aanpak:

1)Iedere docent geeft individueel een cijfer aan ieder werk. Pas daarna schrijft deze kort een onderbouwing op bij dat cijfer. Een 7 is het startpunt. Zijn er vooral zaken die echt beter hadden gekund, dan zakt het cijfer. Zijn er vooral zaken die heel goed zijn gegaan, dan gaat het oordeel omhoog. Om schijnnauwkeurigheid te voorkomen werk je met halve punten.

2)De docenten gaan bij elkaar zitten. Per werk delen ze eerst het cijfer. Komen ze overeen, dan hoeven ze niet verder te praten. Komen ze niet overeen, dan praten de docenten verder op basis van de eerder opgeschreven onderbouwing om tot een overeenstemming te komen.

Ervaringen met de laatste werkwijze laten zien dat docenten over het algemeen al dicht bij elkaar zitten als zij hun cijfers met elkaar delen. Alle docenten hebben immers al een goed beeld van de kwaliteit van het werk omdat zij daarvoor vergelijkingen hebben gemaakt. Heb je de cijfers vastgesteld, dan kan je deze cijfers invoeren in Comproved waarna de tool de rest van de cijfers berekent.

Welke data?

We krijgen soms de vraag welke informatie meegenomen wordt in de berekening van de cijfers. De cijfers worden alleen bepaald op basis van de ability scores van de rangorde (dus de vergelijkingen die zijn gemaakt). Zaken zoals de tijd die het kostte om een vergelijking te maken of de eventuele feedback die is gegeven, maken geen onderdeel uit van de berekening.

Heb je nog concrete vragen over het beslissen? Aarzel niet en stel je vraag!

Share this