5 tips om de feedbackgeletterdheid van studenten te stimuleren

studenten geven elkaar peerfeedback

5 tips om de feedbackgeletterdheid van studenten te stimuleren

Je steekt veel tijd in feedback geven en je studenten zouden er veel uit kunnen leren om hun werk te verbeteren. Alleen blijkt dat laatste vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Studenten nemen niet altijd zo’n actieve rol in het feedbackproces. Mogelijks schort er nog wat aan de feedbackgeletterdheid van je studenten. Hoe kan je hier verandering in brengen? We geven 5 tips om de feedbackgeletterdheid van je studenten te stimuleren.

Feedbackgeletterdheid houdt in dat studenten in staat zijn om feedback te lezen, interpreteren en effectief te gebruiken om hun werk te verbeteren. In dit artikel hadden we het al over het concept feedbackgeletterdheid. Vandaag willen we je praktische handvatten geven om de feedbackgeletterdheid van je studenten te stimuleren.

1. Leer je studenten omgaan met emotie

Het is normaal dat feedback verschillende emoties oproept. Feedbackgeletterdheid bevorderen gaat dus ook over het leren omgaan met feedback en de bijbehorende emoties. Praat erover met je studenten. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten en dat het normaal is om bepaalde gevoelens te ervaren. Op die manier zullen ze meer openstaan voor feedback en minder snel defensief reageren.

2. Laat je studenten zelf om feedback vragen

Een goede manier om feedbackgeletterdheid te ontwikkelen, is om studenten zelf feedbackvragen te laten formuleren. Wanneer studenten vragen stellen over hun eigen werk, staan ze meer open voor het ontvangen van feedback in vergelijking met ongevraagde feedback. Ook ontvangen ze zo gerichtere feedback die aansluit bij hun noden wat bijdraagt aan een positieve ervaring. Het stellen van een goede feedbackvraag moedigt studenten bovendien aan actief na te denken over de kwaliteit van hun eigen werk. Dat zal hen helpen om zelf waardevolle feedback te genereren.

3. Laat je studenten oefenen met feedback geven en ontvangen

Meestal denken we bij feedback aan informatie van de leerkracht, maar peerfeedback kan net zo leerzaam zijn. Een peerassessment is een goede manier om studenten een actieve rol te laten nemen in het feedbackproces. Zo zorgt peerfeedback geven ervoor dat studenten goede feedback leren formuleren. Verder maken studenten bij een peerassessment een inschatting van de kwaliteit van het werk van peers, wat ze aan het denken zet over de kwaliteit van hun eigen werk. Met de peerfeedback die ze ontvangen kunnen ze vervolgens aan de slag om hun werk te verbeteren. Wanneer ze feedback van meerdere peers ontvangen, krijgen ze bovendien een goed zicht op wat goede én minder goede feedback is.

4. Laat je studenten feedback actief verwerken

Studenten zullen de ontvangen feedback moeten gebruiken in vervolgwerk om ervoor te zorgen dat de feedback daadwerkelijk effectief is. Waarom werd anders al die feedback gegeven? Maar zelfs als studenten goede feedback ontvangen, zetten ze deze niet altijd in. Dat kan verschillende redenen hebben: ze begrijpen de feedback niet, willen hem niet inzetten, of ze hebben geen overzicht meer.

Om feedback te gebruiken, is verwerking nodig. Door feedback actief te verwerken kunnen studenten makkelijker de vervolgstap naar een nieuwe versie van hun werk maken. Een feedback actieplan kan hierbij van pas komen. In een actieplan kunnen studenten feedback bv. ordenen per thema, aangeven of ze wel/niet akkoord zijn met de feedback en waarom, vragen over onduidelijke feedback formuleren, en vervolgstappen noteren. Op die manier leren studenten kritisch omgaan met feedback. Bovendien heb jij als docent zo een beter zicht op wat al goed zit en waar nog werk aan de winkel is.

5. Maak gebruik van Comproved om de feedbackgeletterdheid van je studenten te stimuleren

In de Comproved comparing-tool zijn verschillende functionaliteiten ingebouwd om de feedbackgeletterdheid van studenten te helpen bevorderen. Zo kun je bij het opzetten van een assessment aanduiden dat je je studenten een eigen feedbackvraag wil laten stellen bij het inleveren van hun werk. Ook organiseer je met de tool op een eenvoudige manier peerassessments waarbij studenten elkaars werk (anoniem) beoordelen en feedback geven. Na afloop van het peerassessment kan je je studenten in Comproved een actieplan laten maken met de ontvangen feedback.

Geïnteresseerd om zelf aan de slag te gaan met de comparing-tool? Lees er hier meer over of contacteer ons en we helpen je graag op weg!

Share this