Je collega’s meekrijgen in comparatief beoordelen

je collega's meekrijgen

Je collega’s meekrijgen in comparatief beoordelen

Je idee is er, je bent helemaal enthousiast: comparatief beoordelen is volgens jou dé manier om je onderwijsinnovatie te laten slagen. Maar nu je collega’s nog. Jij weet inmiddels al heel wat van comparatief beoordelen, maar hoe kan je je collega’s meekrijgen in je idee? Zes tips.

Deel je doel (en je enthousiasme).

Waarschijnlijk ben je begonnen met inlezen in comparatief beoordelen omdat je een situatie in je vak wil verbeteren. Duidelijk maken welk probleem deze manier van werken gaat oplossen helpt om duidelijk te krijgen waarom het voor je collega’s ook de moeite waard gaat zijn. Enthousiasme werkt aanstekelijk!

Begin op tijd met het delen van je idee

Als alles al klaarstaat en je collega’s ‘ineens’ iets anders moeten doen zal je sneller op weerstand stuiten. Kunnen collega’s je helpen in de vernieuwing, of kan je ze vragen een deel van de taken voor hun rekening te nemen? Op deze manier stimuleer je het gevoel van competentie en autonomie van je collega’s. Dit werkt goed voor de motivatie. Misschien hebben je collega’s niet zo veel tijd. Begin dan klein. Kan je alvast een keer iets voorleggen aan een collega, al is het maar 5 minuten tijdens de koffie?

De kracht van actie

De makkelijkste manier om het principe van comparatief beoordelen helder te krijgen is het zelf te gaan doen. Zet dus een proefassessment op, het liefst met de opdracht die jullie gebruiken in jullie vak zodat het meteen concreet wordt. Wij kunnen je hier ook bij helpen. Kies een vijftal voorbeelden uit eerdere jaren van verschillende niveaus en laat je collega’s vergelijken. Het vergelijken kan je allemaal samen op hetzelfde moment doen, maar bij weinig tijd kan je het assessment via de mail versturen met een instructie en op een later moment bespreken. Wedden dat je de interesse hierna wel hebt gewekt?

Hoe praktischer, hoe beter

Probeer zo concreet mogelijk te worden in wat er gaat veranderen en zo snel mogelijk misconcepties weg te nemen. Collega’s zullen misschien bang zijn voor extra werkdruk. Is dat wel nodig? Als het gaat om comparatief beoordelen: vergelijken kost niet meer tijd dan nakijken met een beoordelingsformulier. Of zijn ze misschien wat zenuwachtig voor het werken met een nieuw systeem? Het opzetten van het proefassessment gaat hier waarschijnlijk al mee helpen. We hebben hier al wat voorbeelden van toepassingen van Comproved uiteengezet om je te helpen.

Geef je collega’s wat achtergrondinformatie

Waarschijnlijk was wat extra info voor jou handig om meer grip te krijgen op comparatief beoordelen, dus het zal hen ook helpen. Stuur bijvoorbeeld deze pagina door. Als je weet dat leeswerk op de grote stapel verdwijnt, vraag 10 minuten om de informatie op eerder genoemde pagina mondeling te delen. Denk je dat het in jouw situatie makkelijker werkt om in één workshop iedereen mee te krijgen? Ook daar helpen we je bij. Bekijk eens de mogelijkheden!

Enthousiasme werkt aanstekelijk!

Het ís ook spannend…

Realiseer je: werken met comparatief beoordelen is even wennen. Zowel voor docenten als studenten. Vooral als je altijd gewerkt hebt met een analytische rubric voelt het eerst wat vreemd om holistisch naar een tekst te kijken. Als je bij sommige vergelijkingen binnen 10 seconden een keuze kan maken kan je soms het idee hebben dat je iets afraffelt en niet genoeg tijd besteedt aan de werken van studenten. Realiseer je dan dat je zo’n werk waarschijnlijk nog een keer terugziet, maar dan in een vergelijking waar een werk tegenover staat dat qua niveau veel dichterbij komt. In zo’n geval ben je veel gedetailleerder aan het vergelijken voordat je je keuze maakt en zal je meer tijd kwijt zijn. Uiteindelijk heb je meer dan genoeg tijd besteed aan ieder werk.

Blijf met elkaar praten over je ervaringen. Zie ook de misconcepties van studenten.

Share this