Van idee naar actie in 5 stappen

van idee naar actie

Van idee naar actie in 5 stappen

Als het op onderwijsvernieuwing aankomt is er inspiratie te over. Ga naar één congresdag en je ziet door de bomen het bos bijna niet meer. We kunnen ons goed voorstellen dat comparatief beoordelen dan wegvalt in een lange lijst met ideeën die je hebt opgeschreven als interessant. Helaas sterft een groot deel van deze lijstjes met ideeën een stille dood. Hoe zet je zo’n idee voor innovatie dan om in concrete actie? We komen met een heel simpel stappenplan.

1. Schrijf je motivatie om te veranderen (prominent) op.

Denk even terug: wat is de reden geweest dat je je in de eerste plaats interesse had in comparatief beoordelen? Waar heb je straks geen last meer van als je innovatie slaagt? Het doel voor ogen houden helpt om gemotiveerd te blijven. Schrijf je motivatie op een prominente, openbare plek waar je collega’s het zien, zoals een whiteboard of een poster op de muur. Zo start je hopelijk ook nog een interessant gesprek.

2. Zoek het eerste moment waarop je aan de slag zou kunnen.

Voornemens slagen eerder als je zo concreet mogelijk gaat bedenken hoe en wanneer je het voornemen uit gaat voeren in je eigen context. Als je aan de slag wil met comparatief beoordelen zal er iets in je routine moeten veranderen om de eerste stap te zetten. Wachten tot je tijd hebt gaat niet werken, we hebben immers bijna nooit spontaan tijd. Welke taak die je binnenkort te doen hebt zou je kunnen uitstellen voor een ander moment? Pak nu je agenda erbij!

3. Zorg ervoor dat je minder makkelijk onder je voornemen uit kan komen.

We weten dat individueel iets lezen of uitzoeken het eerst het onderspit delft als er andere, belangrijkere dingen tussen komen. Daarom is het nuttiger om met iemand te gaan praten over je idee. Je kan bijvoorbeeld met ons contact opnemen, we denken heel graag met je mee. Je kan ook zelf opzoeken wie je graag wil spreken. Het kan een docent zijn die al werkt met comparatief beoordelen of een onderwijskundige in je organisatie. Wie het ook is, zorg voor een externe stok achter de deur.

Door te doen krijg je de meeste motivatie om door te zetten!

4. Neem vanaf het begin een collega mee in je idee.

Met meer mensen heb je meer kans je idee te laten slagen. Je kan, als je dat wil, strategisch nadenken over welke collega je meeneemt.

Je kan natuurlijk een collega meenemen waarvan je weet dat deze het idee snel zal omarmen. Dat kan je slagkracht verhogen en vooral je start wellicht net iets makkelijker maken.

Er is ook een andere optie. Denk je dat er een collega is die het idee helemaal niks zal vinden, of die huiverig is voor verandering? Juist door op het begin van je proces deze collega te betrekken kan je samen kritisch zijn. Hierdoor hoef je later niet tegenover elkaar te staan als jij al helemaal overtuigd bent van je idee en de ander niet. En kritische vragen zijn hartstikke nuttig. Het stellen van die vragen vanaf de start vergroot de kans dat je innovatie uiteindelijk slaagt.

5. Ga zo snel mogelijk doen.

We onderschatten zeker niet het belang van een goede analyse, maar soms kunnen we ook te lang blijven hangen in nadenken voordat we een idee uitvoeren. Door te doen krijg je de meeste motivatie om door te zetten. Bovendien zie je meteen resultaat, wat weer input geeft voor verdere verbetering van je idee. Voor comparatief beoordelen kan je bijvoorbeeld eens een test doen tijdens een docentenbijeenkomst waarin je samen al eens werkt met Comproved. Wij kunnen je helpen bij de opzet hiervan om je zo veel mogelijk werk uit handen te nemen.

Waar wacht je nog op? Tijd om aan de slag te gaan!

Share this